Rotavirus and Adenovirus Combi K-SeT

Rotavirus and Adenovirus Combi K-SeT

İnsanlarda görülen diyare ve gastro-enteritise virüsler (Rotavirus, Adenovirus, Astrovirüs, calcivirüs vb), Salmonella spp ve E.coli gibi bakteriler ve Crypto-sporidium ve Giardia gibi protozoalar sebep olur. Virüsler 1 yaş altındaki çocuklarda %45, 4 yaş altında ise %40 diyare sebebidir. 
 
Rotavirüs 5 yaş altı çocuklarda gastro-entitisin en büyük nedenidir. Adenovirüsün yaygınlığı %4-12 arasındadır. 2 yaş altındaki çocuklarda viral entitisin ikinci ana sebebidir.  
 
Dışkı-oral kontağıyla bulaşır. 3 günlük inkübasyon süresinden sonra ateş, kusma ve diyareye sebep olur ve 10 güne kadar devam edebilir. Gelişmiş ülkelerde dehidrasyona bağlı 870.000 ölümle dünyada yılda 140 milyon kişinin ölümüne sebep olur (WHO 1997). Üçüncü Dünya ülkelerinde en büyük ölüm sebebidir. Gelişmiş ülkelerde de büyük risktir. Amerika’da her yıl yaklaşık 75-125 çocuk rotavirüsten dolayı ölmektedir. Çok bulaşıcı olduğu için bu enfeksiyon için yüksek risk grubu olan pediyatrik popülasyonda hızlı bir şekilde yayılır. 
 
Enfeksiyon fekal-oral hatta gerçekleşir fakat inhalasyonu da sebep olabilir. 5-8 gün arası değişen  inkübasyon süresinden sonra boğaz semptomları ve intestinal iltihaplanma sulu diyare, kusma, ateş ve mide krampları ile gerçekleşir.  
 
Adenovirüsler  A’dan F’ye kadar 6 alt gruba ayrılır. Combi-Strip tüm Rotavirüs ve Adenovirüs gruplarının tanısını yapar. 
 
PRENSİP
 
Test kollodial altın partikülleri ile homojen membran sistem teknolojisine dayanan kullanıma hazır bir testtir. Fekal numune testle birlikte verilen buffer ile sulandırılmalıdır. Nitroselüloz membran Rotavirüs ve Adenovirüse karşı antikorlarla duyarlı hale getirilmiştir (test çizgileri). Testin spesifitesi kollodial altın partiküllerine konjüge olan sırasıyla Rotavirüse ve insan Adenovirüs spesifik proteinlerine (Hexon antijenlerine) yönlendirilen spesifik monoklonal antikordan gelmektedir. Konjügatlar polyester bir membranda çözdürülmüştür.  
 
Strip, fekal süspansiyonun likit fazına batırıldığında konjügat çözülür ve pasif bir difüzyon ile örnekle beraber harekete geçer. Konjügat ve örnek materyali, nitoselüloz stripe absorbe olan monoklonal antikor anti-Adenovirüs ile kontağa geçer. Eğer örnek Adenovirüs içeriyorsa konjügat-Adenovirüs kompleksi nitroselüloza adsorbe edilen monoklonal antikor antiAdenovirüse bağlanır ve kırmızı bir çizgi oluşur.  
 
Solüsyon nitoselüloz stripe absorbe olan monoklonal antikor anti-Rotavirüs poliseruma rastlamak için harekete devam eder. Eğer örnek Rotavirüs içeriyorsa konjügat-Rotavirüs kompleksi monoklonal antikor anti-Rotavirüs poliseruma bağlanır ve kırmızı bir çizgi oluşturur. Test sonucu 10 dakika içinde sonuç okunur.  
 
Solüsyon, hareket kontrol reagentine bağlanana üçüncü bir reagente (anti-tavuk IgY polikonal antikor) bağlanmak için hareketine devam eder ve böylece testin doğru çalıştığını gösteren bir kırmızı kontrol çizgisi oluşturur.